torsdag 11. desember 2008

Jul på månetoppen

Jul på månetoppen!

Denne boken passer til barn fra 2 og oppover. Dette er jo ikke bare en bok men også en serie som går på tv. En veldig populær serie. Mange barn synes blånissene er veldig gøy og spennende.
Boken om "Jul på månetoppen" handler om både rød nisser og blånisser, det er her i denne boken hvor de møter hverandre. For lenge lenge siden når rød nisse mor fødte sine to nisseunger ble den ene nisse ungen borte i stormen, og de fant han ikke igjen. Men det var noen blånisser som var ute og gikk i denne stormen denne kvelden og de fant den lille nisse gitten. Han ble oppvokst i blåfjell, blå nisse lue og blåe klær. Og fikk navnet Storm. Mens jentungen som er rød ble oppvokst på tuftegården med nissemor og nissefar. De bor på lofte i grisehuset, og der har grisen akkurat født mange søte grise barn, og jentugen passer på dem og gir dem mat. Når det blir mørkt drar nissefar ut med stjern som er hesten på tuftegården og reiser opp til blåfjell fordi han føler at fjellet roper på han. Jentugen har så lyst ti og være med nissefar men hun får ikke lov av nissemor.
Men en dag drar alle sammen opp til blåfjell, nissemor, nissefar og jentungen. Der møter hun storm mens det er blåtime i blåfjell og og begge blir veldig skremt, han har aldri sett en rødnisse jente og hun har aldri sett en blånisse gutt. De møtes flere ganger og finner ut etter vært at han er guttungen og de reiser en lang reise sammen til grånissen ved havet for og finne den store boken om hvem som eier månetoppen om det er rød nissene eller blånissene som eier den. En sen desember natt under blåtimen, møtes blånissene og rødnissene på månetoppen for og finne ut av hvem som eier månetoppen. De finner ut at månetoppen er like mye blånissen sin som rødnissene sin. De blir venner og Storm er med hjem til Jentungen på tuftegården der hvor han egentlig skulle bodd, men han drar hjem til blåfjell i blandt også.










Hoved personene i boken er Jentugngen og Storm. Som lever forksjellig en i blåfjell og en på tuftegården. Mye av handlingen skjer ute i fjellet. Budskapet i boken er at alle kan være venner uansett farge. Og at man deler på det man har.

Forfatteren som har skrevet denne boken heter Gudny Ingebjørg Hagen. Hun er født den 22. august 1954. Hun er en norsk fofatter og også musikker og skuespiller.
- Hvilke krav bør stilles til en god bok for barn eller unge? Hvorfor er det så viktig å lese for barn?
En god bok til barn og unge er en bok som har en bra handling og som har en rød tråd igjennom hele hostorien. En bok som er barnslig ikke for voksen, og at den har en handling som gir barna positive tanker og glede. Boken må være spennende og noen ganske kanskje ha en handling som er litt spesiell eller noe som gjør boken eller fortellingen litt spesiell.
Det er viktig og lese for barn fordi, det hjelper fantasien til barna og bli sterkere. Og de lærer mer av og lese bøker og bli lest for. Som fks som jeg husker, så har jeg veldig mye gode minner fra det og bli lest bok for.
Det får deg til og få beskjennskap med verden rundt deg og gammle eventyr.





Ingen kommentarer: